La Neural, Salut amb valors

La Neural, Salut amb valors

La Neural, un espai on parlem de salut amb les professionals del nostre centre. read less

05 - Lactància
06-06-2023
05 - Lactància
En aquest vídeo, la Laura Andrés, psicòloga sanitària, entrevista l'Alícia Macarrilla, llevadora i experta en lactància. L'Alícia és fundadora de @deteta. En aquesta conversa, destaquen la importància de la preparació en relació amb l'alimentació del nadó, ja que avui dia hem perdut la possibilitat de veure altres dones donant el pit. Aquesta falta de referents fa que s'hagin perdut certs coneixements socials relacionats amb l'alletamenr. Per això, és essencial una preparació adequada per aprendre la col·locació del nadó, com saber si està ben agafat o no, i altres aspectes rellevants. "Els bebès neixen sabent mamar, però nosaltres no neixem sabent donar el pit". Tot i que els nadons tenen un instint natural per mamar, és important que les mares aprenguin com col·locar correctament el nadó per aconseguir una bona transferència de llet, el bon creixement del nadó i evitar problemes com el dolor en els mugrons. També parlen dels mites i creences errònies al voltant de l'alimentació dels bebès. Destaquen que cada nadó té els seus ritmes i necessitats úniques, i que no hi ha una regla fixa sobre la freqüència o la durada de les tomes. Desmitifiquen la idea de donar el pit cada tres hores i recorden que l'alimentació ha de ser a demanda, respectant els ritmes i les necessitats del nadó. Un altre tema que aborden és el poder de les llevedures en l'alimentació materna. Destaquen que la formació en lactància materna és clau per acompanyar adequadament les mares en aquesta etapa. La formació de l'IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) és un títol que acredita als professionals en l'assessorament en lactància materna. Aquesta certificació ha de renovar-se cada cinc anys per garantir que els professionals estiguin actualitzats en els coneixements i les pràctiques més recents. Finalment, parlen dels problemes més comuns que es poden presentar en l'alimentació dels nadons, com el dolor, les lesions als mugrons i el temor de no tenir prou llet. Destaquen que és important buscar suport i assessorament per resoldre aquests dubtes i problemes, ja que en molts casos, amb una orientació adequada, es poden superar amb èxit. En resum, aquest vídeo posa èmfasi en la importància de la preparació i l'acompanyament adequat en l'alimentació dels nadons.
04 - Apropant-nos a l'Esquizofrènia
23-05-2023
04 - Apropant-nos a l'Esquizofrènia
04 Apropant-nos a l'Esquizofrènia Aquest vídeo tracta sobre l'esquizofrènia i com la seva definició ha anat variant al llarg de la història. Inicialment, l'esquizofrènia era estigmatitzada i relacionada amb la bogeria. Després, va ser descrita com a demència precoç per un psiquiatre alemany. Més tard, un autor va proposar una definició més propera a la que coneixem avui en dia, que inclou característiques com l'ambivalència, l'autisme, l'efecte pla i la dificultat per associar les idees. Actualment, el diagnòstic es basa en el DSM-5 i inclou símptomes com deliris, al·lucinacions, discurs i pensament desorganitzat, així com símptomes negatius i positius. Per fer un diagnòstic d'esquizofrènia, cal que aquests símptomes perdurin durant almenys 6 mesos. El vincle terapèutic amb els pacients pot ser complicat durant un brot psicòtic, però amb el temps i el tractament, la confiança pot ser restaurada. Hi ha estudis que mostren com els símptomes de l'esquizofrènia poden adaptar-se a les societats i cultures en diferents èpoques. També es pot observar una influència de l'estil de vida i l'entorn en els deliris i al·lucinacions de les persones amb esquizofrènia. A més, hi ha diferències de gènere en la presentació dels símptomes. Es recomana la pel·lícula "Una mente maravillosa" com a referència per entendre l'esquizofrènia. La Neural es defineix com un centre de salut amb valors, i està ubicat a Berga, el Berguedà.
03 - Sol pèlvic i sexualitat
09-05-2023
03 - Sol pèlvic i sexualitat
03 - Sol pèlvic i sexualitat Benvinguts i benvingudes a un nou episodi de La Neural. Avui, ens acompanyen la Laia Artigues, una fisioterapeuta especialitzada en sol pèlvic, i jo, Cristina López, psicòloga i sexòloga. En aquesta ocasió, parlem sobre el sol pèlvic i la sexualitat. Comencem amb la base: treballar el sol pèlvic i ensenyar a les persones a conèixer-lo. Sovint, quan parlem del sol pèlvic, no sabem exactament on es troba ni tot el que implica. A vegades, pensem que es redueix a uns pocs músculs, però també inclou teixit connectiu com lligaments i tendons, que són importants per sostenir els òrgans i mantenir la continència urinària i fecal, així com per a la funció sexual. A continuació, compartim el testimoni d'una pacient que va experimentar dificultats sexuals i com la fisioteràpia del sol pèlvic l'hi va ajudar a superar-les. És essencial treballar en coordinació amb altres professionals de la salut, com psicòlegs i metges, per proporcionar un enfocament integral i personalitzat. També destaquem la importància de parlar obertament sobre aquests temes per normalitzar-los i fomentar la confiança entre pacients i professionals. La prevenció és clau per evitar problemes i buscar tractament abans que els símptomes s'agreugin. Tant les dones com els homes poden beneficiar-se de la fisioteràpia del sol pèlvic, ja que els canvis hormonals i altres factors poden afectar aquesta zona. En resum, el treball del sol pèlvic implica equilibrar i assegurar el correcte funcionament d'aquesta àrea, tractant símptomes com pèrdues d'orina, dolor durant les relacions sexuals i altres problemes relacionats. És important prendre consciència de la importància d'aquesta especialitat i buscar ajuda professional si sorgeixen problemes. La Neural es defineix com un centre de salut amb valors, i està ubicat a Berga.