S01 E24 - 8 tipus d'estafa en línia molt habituals de les que heu d'estar previngut

Datòfils

29-12-2022 • 4 mins

Els estafadors que operen en línia utilitzen una varietat de canals per adreçar-se a les persones amb estafes d’enginyeria social, per tal d’enganyar-los. Es fan passar per empreses o organitzacions legítimes, i fins i tot parents teus, per aconseguir que els lliuris informació personal valuosa.

T’explicaré 8 tipus d’estafa molt habituals a dia d’avui, perquè estiguis millor previngut:

  1. Robatori d’identitat. El delinqüent sol·licita informació personal a la seva víctima, ja sigui una fotografia del seu carnet, número de telèfon o altres dades. Amb això pot suplantar la nostra identitat financera i canviar contrasenyes a la nostra banca digital.

  2. Falses emergències familiars. Si et roben el mòbil, el delinqüent el pot fer servir per enviar missatges de WhatsApp als teus familiars i els sol·licita diners per solucionar un fals accident, per exemple.

  3. Phishing i Smishing. Es tracta d’un correu electrònic o missatge SMS que suplanta la imatge d’una empresa per obtenir les claus dels comptes bancaris d’un usuari o els números de les targetes. Aquests correus solen suplantar conegudes botigues de comerç electrònic, entitats financeres, proveïdors de serveis, etc. Cal anar amb molt de compte, perquè són gairebé INDISTINGUIBLES dels autèntics. Jo no confio de res que vingui per SMS.

  4. Ofertes fraudulentes. Un venedor fals ofereix un producte a un preu sorprenentment baix o promet beneficis, com ara regals o enviament gratuït. Però un cop processat el pagament, el producte mai no és lliurat.

  5. Recollida de targeta. Passa quan l’estafador es fa passar per un suposat col·laborador d’un banc i es comunica amb una persona que acaba de rebre la targeta per sol·licitar que la torni, a través d’un fals missatger que la recollirà a casa seva.

  6. Estafa de les vacances. El delinqüent envia un correu electrònic des del compte d’una persona i s’hi fa passar. Indica als amics i familiars que li han robat mentre estava de vacances i demana ajuda mitjançant una transferència de diners.

  7. Cerca de feina. Consisteix en una oferta falsa de treball en línia que promet un salari alt per una feina que requereix molt poca experiència. Al postulant se li sol·licita informació personal com a part del procés de contractació o que pagui per avançat la capacitació, els materials o algun curs relacionat amb la feina a realitzar.

  8. Vishing. Els estafadors intentaran comunicar-se amb la víctima per telèfon i es faran passar com a col·laboradors del banc. Durant la trucada, us demanaran informació sensible. Cal tenir en compte que el banc sí que es pot comunicar amb tu per validar les teves transaccions o oferir-te productes, però mai et demanaran dades sensibles com les contrasenyes.

Per acabar aquest episodi, et donaré 10 recomanacions preventives:

  1. No comparteixis dades personals amb estranys.
  2. No deixis que algun repartidor a domicili escanegi la teva credencial.
  3. No desis les dades de la teva targeta al mòbil, ni en missatges!
  4. Si pots, activa l’accés a les aplicacions mitjançant empremta.
  5. Analitza bé les adreces web que t’enviïn per correu o missatge.
  6. Esborra els missatges de xat on vas escriure contrasenyes.
  7. No facilitis claus de cap mena per telèfon.
  8. Investiga la legitimitat d’un comerciant abans de comprar.
  9. Desconfia dels SMS suposadament bancaris o amb ofertes.
  10. Rebutja suposades trucades del teu banc, sigues tu qui els truquis.

Font: https://www.esan.edu.pe/conexion-esan/ciberseguridad-cuales-son-los-robos-y-las-estafas-mas-comunes-en-el-mundo-digital

Música: Audionautix.com

Programari: LibreOffice Calc, Audacity, Kdenlive, Gimp, Canva

Veu: Azure Speech Studio

Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils