Comencem aclarint que el sufragi universal entès com que pugui votar “qualsevol ciutadà” no existeix al 100% d’aquesta manera tan simple. Per exemple, estareu d’acord que és convenient exigir una edat mínima per poder votar els vostres representants polítics o en referèndums.
Però hi ha altres casos on no tothom es posa d’acord i en molts països estan o estaven exclosos del dret a vot els següents col·lectius: les persones amb problemes de salut mental, els residents estrangers, militars i o policies (perquè podrien ser intimidats per votar per obediència). I casos completament inacceptables com les dones, les persones d’ètnies minoritàries, les persones que no saben llegir i escriure o els delinqüents.
La majoria dels països han tingut una obertura progressiva del dret a votar per a diferents col·lectius ciutadans. Alguns fins i tot van recular per 20 anys. Altres, com als USA, van deixar votar les dones dècades abans de deixar votar els negres (1965). Altres països van donar el dret a vot a les dones, però no la possibilitat de presentar-se per ser elegides. A Espanya l’absurd va ser al revés: van poder ser elegides com a diputades abans que poguessin votar.
A la descripció de l’episodi et deixo uns quants enllaços de la wikipedia donant detalls de com va ser aquest procés a molts països.
Aquest any 2022 fa 80 anys que les dones poden votar a la República Dominicana. Tot i que el país americà amb més anys de sufragi universal és Uruguai, des del 1917… és a dir, fa més de 100 anys! A Europa només Noruega (1913), Dinamarca, i Islàndia (1915) es van anticipar.
No obstant això, el primer país del món a atorgar el sufragi universal va ser Nova Zelanda, el 1893.
A Espanya, malgrat el sufragi universal va ser inclós a la Constitució del 1890, no va ser fins al 1933 (Segona República) que van poder votar les dones per primer cop. Ara fa 89 anys.
Font: https://es.wikipedia.org/wiki/Sufragio_universal
Música: Audionautix.com
Software: LibreOffice Calc, Audacity, Kdenlive, Gimp, Canva
Veu: Azure Speech Studio
Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:
https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils
Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:
També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:
O a Facebook: