Fira de Llíria 1949, el diluvi oblidat narrat pel cronista Duran

Cròniques Edetanes

21-09-2023 • 27 minutos

Quarta Temporada – Episodi 4  (programa 31) La gran tempesta que visquérem en terres edetanes el 28 de setembre d’eixe any contada sobre textos de l'historiador edetà Josep Duran. Presenta Joan Bell-lloc. Narracions Joan Bell-lloc, Vicent Galduf i Vicent Murgui. Producció Vicent Galduf.

La Pixona ha passat,

quatre gotes ha deixat.

Ara arriba Barrabàs

i el diluvi ha escampat.

(A Llíria anomenen Pixona a la Montieleta, perquè cap al 8 de setembre solen caure quatre gotes, i a Benaguasil diuen Barrabàs a Sant Miquel perquè a final de mes, cap al 29 de setembre, solen arribar els grans diluvis.) ------------------------------

Estem a mitjan setembre, entre la Montieleta i Sant Miquel. Sembla que les portes del cel s'han obert de pint en ample, però no per deixar pas a uns alegres arcàngels i marededeus amb ganes de festa. No. S'han obert per deixar caure, de colp, tota l'aigua, llamps i pedra que tenien acumulada des de feia molts mesos, molts mesos de sequera i de calor infernal mai vista. Ara ho han amollat tot d'una, sense miraments cap a uns pobles que els veneren des de fa segles, sense pensar que, des de fora, ha arribat una gentada de venedors ambulants, artefactes de fira, xarraires de tómbola, artistes, músics i altres firaires que alegren els carrers de Llíria i les nits de Benaguasil. Res. Tot en l'aire, amb greus destrosses, als pobles i al camp.

La gent dels nostres pobles edetans ja fasegles que s'ha fet a la idea i empoma, com pot, les malvestats i barrabassades que el cel o el centre meteorològic prediu per als nostres dies de "festa major". Davant la impossibilitat de canviar els designis divinals, mentre els Benissants de la Pedra miren cap a un altre costat, els llauradors de la Vallbona i del Camp de Llíria han assimilat a poc a poc la porga que, en forma de riuada i pedra, els toca aquests dies tardorals. Per això, en venjança, han rebatejat els seus patrons com "la Pixona" i "el Barrabàs", dues metàfores celestials i pluviomètriques que descriuen, més o manco, la quantitat de m3 d'aigua i pedra que els venen de "dalt"aquests dies de setembre.

Però la cosa ja ve de lluny i els periodistes i cronistes en donen fe abundantment. Són moltes les notícies arreplegades als diaris, llibres i revistes sobre aquest tema. Per això, hem volgut recuperar i traure a la llum un magnífic text d'un magnífic cronista de Llíria, Josep Duran. Aquest prohom va ser un observador metòdic, entusiasta i minuciós del temps i el lloc on li tocà viure. Va regirar arxius, va col·laborar en revistes i programes de festes locals on va deixar, per escrit, una fotografia descriptiva i perfilada de la Llíria i pobles pròxims del final del s. XIX i primera part del s. XX.

Sortosament, la seua filla, l'entranyable Marina Madre, tot superant els entrebancs de les noves tecnologies, va arreplegar en un fascinant volum el bo i millor de l'obra esparsa de son pare: Perfiles. Siluetas. Glosas de mi tierra, editat per l'Ajuntament de Llíria el 1995. Dins d'aquest compendi de cultura popular, etnologia i onomàstica hi ha la descripció de la riuada del 1949 que, tot seguit, exposarem. Suposava aquest cronista que la barrabassada viscuda a Llíria la vespra de Sant Miquel d'aquell any quedaria en la memòria col·lectiva de la gent com un fet impossible d'oblidar, però malauradament, al cap de vuit anys, una altra riuada s'acarnissà en la ciutat de València, apujant el llistò de l'horror a un nivell més alt encara.

Joan Bell-lloc


+ Llíria, 28 de setembre de 1949: l’horrorosa tempestat

+ Cròniques Edetanes

blocs.mesvilaweb.cat/categoria/podcast