Si estàs escoltant aquest episodi només amb àudio, et recomano que vagis a veure la imatge que he inclòs a la descripció, on hi ha el llistat complet del top 10 de cerques a nivell Mundial i a Argentina, Colòmbia, Espanya, Mèxic, Perú, Uruguai i Xile. Doncs no et llegiré aquí totes les cerques realitzades en aquests països.
Aquest tipus de dades són d’aquelles que són incontestables. És a dir, no són una mostra, són simplement el recompte de totes les vegades que s’ha buscat alguna cosa a Google en un país. Tot i que he d’advertir que Google Trends utilitza un concepte ampli d’expressió buscada. Per exemple, quan parla de la cerca de “Índia vs England”, està incloent per començar la mateixa expressió traduïda en altres idiomes, i també gent que hagi escrit “Índia contra Anglaterra” o “Índia versus Anglaterra”. És a dir, amb variacions en alguna de les paraules, però que no canvien el significat de l’expressió en el seu conjunt.
Vist així, aquest rànquing té molt de valor sociològic. De fet, podríem escriure una tesi doctoral només analitzant el perquè de cadascun d’aquests rànquings nacionals. I encara pitjor, difícilment ens posaríem d’acord en les causes i conseqüències. Així que no entraré a analitzar, sino només a descriure.
Bé, tanquem aquesta introducció llarga i continuem esmentant alguns d’aquests rànquings.
Comencem esmentant que hi ha alguns temes que apareixen a gairebé tots els països: el mundial de futbol, la guerra a Ucraïna, COVID i vacunes. A més, el tema d’eleccions nacionals ha estat rellevant a Colòmbia i Uruguai.
M’ha costat adonar-me’n, però a nivell mundial, al top 10 no apareix cap recerca relacionada amb el cóvid, ni amb temes sanitaris. El més buscat al món ha estat “wordle” que és un popular joc d’endevinar una paraula. I en segon lloc el partit del mundial de futbol “Índia vs Anglaterra”. En tercer lloc “Ucraïna”. Després la “Reina Isabel” i després el partit “Índia vs. Sudàfrica”.
Anem per països a esmentar les principals cerques. Citaré les 3 primeres a cada país.
A Argentina: Censo digital, Mundial 2022, Argentina vs Itàlia. També apareix “Gerardo Rozín”, cèlebre periodista i conductor argentí que va morir aquest any.
El top 3 a Colòmbia és: Liverpool, Nacional, Darío Gómez. Aquest darrer, és el “Rey del despecho”, un gran exponent de la música colombiana que va morir aquest any.
El top 3 a Espanya és: Wordle, Ucraïna, Eurobasket. Més avall apareixen l’exitós tennista Carlos Alcaraz, la polèmica Tamara Falcó, filla d’Isabel Preysler, i l’actor Will Smith.
El top 3 a Mèxic és: Mi vacuna, Prevenció Covid-19, Mundial. El més sorprenent és que per sobre de la guerra a Ucraïna i la mort de la reina Isabel, apareix en un cinquè lloc Dhamer. És el cognom d’un assassí serial de Milwaukee, del qual Netflix ha fet una sèrie de super èxit.
El top 3 al Perú és: Bonus alimentari, carnet de vacunació, eliminatòries Qatar 2022. Apareix també Diego Bertie, famós actor peruà que va morir aquest any.
El top 3 a Uruguai és: Mundial, Corte electoral, AUF TV. Aquest darrer és el canal oficial de la selecció de futbol. També apareix al top 10 el futbolista Luis Suárez. I és que sis de les 10 cerques principals tenen a veure amb el futbol.
El top 3 a Xile és: Bonus d’hivern, passi de mobilitat, IFE laboral. El bonus d’hivern és una ajuda del govern xilè a les famílies i els individus de més vulnerabilitat social, a causa de l’alta inflació del 2022 i la crisi provocada pel COVID. L’ajuda amb prou feines era d’uns 140 dòlars USD al canvi, i tot i així va ser el més buscat a Google pels xilens. El passi de mobilitat és una altra iniciativa governamental en relació amb el COVID, buscant afavorir la reactivació econòmica. Per cert, també a Xile, apareix Jeffrey Dahmer (l’assassí serial), al lloc 7 de cerques.
Com veus, hi ha similituds. No hi ha cap dubte que vivim a una aldea global interconnectada. Però també cada país viu al seu propi microclima mediàtic. Si em preguntes, el futbol és el gran nexe en comú. Així com el COVID i la guerra a Ucraïna. Tot plegat, clarament són temes molt mediatitzats.
I després hi ha els esports i les estrelles esportives i artístiques locals. Així com ajuts locals dels governs, i eleccions nacionals.
Si arribes a consultar el ranking complet a la descripció de l’episodi, deixa’m la teva opinió sobre el que més t’ha sorprés.
Font: https://trends.google.com/trends/yis/2022/GLOBAL/
Música: Audionautix.com
Programari: LibreOffice Calc, Gimp, Audacity, Kdenlive, Canva
Veu: Azure Speech Studio
Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:
https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils
Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:
També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:
O a Facebook: